Reggaeboka

FORRIGE KAPITTEL (BACK)

Ghettoen forts.

Ettersom Babylons normer og livsstil bare rent unntaksvis og i mikroskopisk grad har slått an i ghettoens dype undergrunn, har heller ikke de ulike radikale og revolusjonære gruppene som vil forbedre på Babylon, hatt hellet med seg.
            Noen av dem forklarer det med at ghettobeboerne er så lite lesekyndige og så ubevisste at de ennå ikke har skjønt at de trenger en handlekraftig og teoretisk skolert ledelse til å reise dem opp fra elendigheten.
            Andre har helt gitt opp drakampen og trukket seg tilbake til universitetsområdene sine, hvor de tar del i diskusjonen om hvordan samfunnet skal administreres i fremtiden.

Nå er ikke ghettoen uten visjoner. Det er bare det at de visjonene som stiger opp av den, er dens egneMarcus Garvey.
     Riktignok er pioneren for hele den svarte opprørsbevegelsen, Marcus Garvey, forlengst opptatt i Babylon som nasjonal helt ved siden av de gamle landsfaderne Norman Manley og Alexander Bustamante. Og riktignok er Kongenes Konge og Løven av Juda, keiser Haile Selassie I, ugjenkallelig død.
            Men ryggraden i ghettoens visjoner er dens egne smertefulle erfaringer, foredlet ved hjelp av lediggangen gjennom rastafarianernes reasonings, ved hjelp av mangelen på kulturtiltak gjennom egen livsutfoldelse, og ved hjelp av fattigdommen og utstøtingen, gjennom en ny, svart selvbevissthet.

            Livet i ghettoen er også ghettoens eget:
            Menneskene lever i sine storhusholdninger, hvor ingen kirkelige samlivsnormer har klart å trenge seg inn.
            De lever av at noen alltids har klart å finne noe mat, og de som har, inviterer gjerne hele kvartalet. Har de ikke mat, lever de av ganja, som i alle fall er billigere, og som demper sulten effektivt.
            Fredag og lørdag er det diskotek.

 

NEXT

Summary in English

THE GHETTO PART 6

Life in the ghetto is not without visions. It’s just that they are the ghetto’s own visions, not the politicians’ visions on behalf of the ghetto. Marcus Garvey expressed some of these visions. Some are expressed through the Rastas in their reasonings. There is always ganja, if there is not always food. And on Saturdays, there is always a disco sound.

NEXT

Startpage

What is this?

 

 

I ROY  Crusus Time

Bob Marley & The Wailers: Bad Card. Single from Tuff Gong, 1980.

Tuff Gong was Bob Marley's own label. Bob Marley rub-a-dub! This is the man showing his street-cred in downtown Kingston.

NEXT