Reggaeboka

FORRIGE KAPITTEL (BACK)

GANJA forts.

Ser man bort fra kaffe og tobakk, er marijuana stimulansmiddel nr 2 i verden, etter alkohol. Antallet marijuanarøykere verden over ble i 1969 beregnet til mellom 200 og 250 millioner. Tallet har steget voldsomt og er muligens fordoblet på de ti årene som er gått siden da.      

    Det er kanskje ikke så rart når den fattige ganjarøyker i Jamaica oppfatter samfunnets sanksjoner mot ham som en alvorlig form for undertrykkelse. Loven blir nok håndhevet tilfeldig, og ikke alltid like strengt. Men bare ved å bevege seg på gata – og spesielt hvis han er en dreadlocks – kan han når som helst bli stanset og sendt i fengsel, fordi de alltid har noe på ham.
            Blant store grupper av befolkningen er fengselsstraffer en like uunngåelig del av livet som militærtjeneste for unge menn i Europa. Det samfunnet de ikke har noen innflytelse over, kan straffe dem når som helst, fordi de ikke har fulgt regler som de ikke har vært med på å lage.
            Hva har de da, som er ”deres”?
            De har sin svarte selvbevissthet, som er dypt rotfestet i ghettoen. Hvor rastafarianerne har gjort ganjarøyking til en hellig handling. Hvor reggaemusikerne aldri holder opp med å oppfordre til ulovlige handlinger:

            ”moving down the alley / fi go smoke up me kali / got to be jolly ...”

For ganja er også en måte å gjøre seg fri fra Babylon på.

 

Summary in English

GANJA
PART 6

Ganja is conquering the world. Why? A simple answer – which is also the message of hundreds of Reggae artists – is that Ganja is one way of liberating oneself from Babylon.

END OF STORY

Startpage

What is this?

SITEMAP

 

 

Peter Tosh: Legalize it. From the LP ”Legalize it”, Virgin Records, 1976.

Peter Tosh was one of the original Wailers together with Bunny Wailer and Bob Marley. Tosh left the Wailers in 1974 and pursued a remarkable solo career for years until he was killed in 1987. World-famous for this sound, he also made several other hits. His style is uncompromising.

END OF STORY