Reggaeboka

FORRIGE KAPITTEL (BACK)

Reggae forts.

... got to play it in-a rub-a-dub style ...

Å drive et diskotek, eller et sound-system, i Jamaica er en av de få tingene man kan gjøre som er forholdsvis enkelt og forholdsvis rimelig. I utgangspunktet trengs bare en plass, en platespiller og noen høyttalere, en discjockey med et åpent sinnelag, og litt annonsering.
            Derfor er det utallige sound-systemer.
            Men dermed kreves det naturligvis også litt mer.

Som underholdning er diskotekene uten konkurranse. Riktignok er kinoene med sine Kung Fu-filmer også alltid stappfulle, men de fleste vet å kombinere godene framfor å måtte velge mellom dem.
            Diskotekene er roots-musikkens viktigste lekeplass. Og derfor har det i diskotekene utviklet seg en egen, hårdnakket musikkstil: Rub-a-dub style.
            For et utrenet og uforberedt øre er denne stilen nærmest ugjennomtrengelig og fortoner seg sikkert like avskyelig som rå punk. Men er man først fanget inn i reggaeverdenens konsekvensrike nett av nytelser, er denne formen selve den ytterste konsekvens og et farlig musikalsk rusmiddel.
            Den er uløselig knyttet til diskotekene.

Et av de mest populære diskotekene for tiden heter People’s Choice.

Mesteparten av uka befinner det seg i hvilestilling i første etasje i en diger villa utenfor Spanish Town. Hver fredag, lørdag og søndag tar eieren Perry fram lastebilen, og sammen med medhjelperne frakter han 15–20 høyttalere, diskotekbord, forsterkerutstyr og en kiste full av plater til det aktuelle sted. Stedet skifter fra gang til gang.

..
        

Perry gjør ikke så svære penger på People’s Choice. Muligens tvert imot. Han driver en mursteinsfabrikk med suksess, og det er sannsynlig at fabrikken faktisk subsidierer lørdagsmoroa.
            Han driver heller ikke diskoteket som noe enmannsforetak. Ut og inn av huset renner det folk med forskjellig tilknytning til musikk, og en sterk følelsesmessig eller økonomisk – hva vet jeg? – tilknytning til ”Perry Disco”: Venner som reiser mye utenlands og skaffer til veie diskotekutstyret, bit for bit. Teknikere som trimmer utstyret og tester høyttalerne med jevne mellomrom. Artister med dubs av sine siste plater, innspilt men ikke utgitt ennå, til bruk neste helg. Discjockeyer med nyheter eller ideer. Kolleger som driver andre diskotek og kommer for å slå av en prat. Det hele ser ut til å fungere som er slags løst sammensatt råd av folk som gjerne vil bidra med sitt fordi det er gøy.

NEXT

 

Summary in English

REGGAE
PART 8

Roots Reggae, Rub-a-dub style, is hardly ever played ”live” at concerts or gigs, like European youth expects music to be played. That is not desirable and probably not even possible. Instead, it is played to the dancing public from records, at discos. We now follow the preparation of one of the currently most popular discos. It’s called People’s Choice. The man behind is Perry White. The year is 1979. In the early afternoon, his house starts to fill up by young men ready to try out the disco system which is stored in the house.

NEXT

Startpage

What is this?

 

 

I ROY  Crusus Time

Dillinger: Rat a cut bottle. From the LP "Top Ranking Dillinger", Third
World Records, 1977. Produced by Bunny, also known as "Striker" Lee.
    The DJ artist Dillinger has been extremely productive throughout the
years - he was born in 1953 and was as such a member of the "second
generation" of DJs. His style is both very typical for his time and an
excellent example of real roots entertainment.

NEXT