Du kan oppholde deg i Kingston, Jamaica, i ukevis uten å ane at du befinner deg i sentrum for en eksplosiv bevegelse, som kommer fra den dypeste undergrunn.
Er du gjest og utlending – og det er du jo – er faktisk de fleste tingene innrettet på å hindre deg i å oppdage det. Og det er ikke så rart. For de færreste oppsøker frivillig et minefelt.
Hotell Sheraton ligger majestetisk til i ly av åsene som omringer byen.
Denne Babylons kulturelle høyborg danner, sammen med et fasjonabelt bank- og forretningsstrøk, et naturlig midtpunkt for den delen av byen som heter Uptown og som er amerikansk. Her ligger shoppingstrøkene på rekke og rad langs lekre boulevarder. Bak strekker villaene seg oppover mot den kjølige skyggen av Blue Mountains.
Hit sogner foruten byens pene innbyggere, de multinasjonale konserner, de statlige kontorer, forretningsfolkene og turistene. Her er teatrene, her er trygge amerikanske hamburgerrestauranter, nattklubber, barer og museer, og alt hva et dannet hjerte begjærer. For dannede med en mer tvetydig moral, er også Kingstons eneste horegate like i nærheten. I det hele tatt kan man leve godt i Uptown uten noensinne å reflektere på om det ikke også finnes et Downtown.
Den elskverdige damen på turistkontoret nølte et øyeblikk før hun viste meg den greieste veien til Downtown på bykartet.
–Du bør faktisk ta taxi, sa hun. –Det er tryggere en buss. Og du bør holde godt på vesken, og ikke gå med kamera over skulderen. Det er så mange tyver der.
Klasseskillet er en virkelighet i bokstaveligste forstand. Det heter Cross Roads og er et veikryss som fra gamle dager har markert grensen mellom to eksistenser. Nå er ikke tingene så enkle som de en gang var, og i dag kan man se bølgeblikkskurene bre seg nord for Cross Roads, og forretningsstrøkene ekspandere sørover.
Men hjertet av byen ligger der hvor reggaepulsen hamrer kraftigst – rundt Victoria Park, hvor bussene, gateselgerne og platebutikkene konkurrerer om å overdøve hverandre.
Det er teknisk sett like varmt over hele byen. Men jo lenger sør den hvite pilgrim kommer, jo striere renner svetten.
Hun har neglisjert turistdamens råd og Uptowns anstendighetsprinsipper, og hun begir seg nedover til fots. I begynnelsen marsjerer hun målrettet. Det tar seg komisk ut, for ingen her kaster bort livet med å forhaste seg.
To menn som sitter i skyggen under et mangotre og kikker hoderystende på marsjen, stopper henne. Hun nøler, men stanser og tar en røyk sammen med dem under treet.
–Ah weh you come fra-am?
–Hva? Hun skjønner ikke et kvekk. De snakker patwa, et språk som ikke finnes i turistbrosjyrene.
–Jeg sa: Hvor kommer du fra. Han som har presentert seg som Winston, skjærer grimaser mens han overdriver skolebok-engelsken.
–Å. Norge. Skandinavia. Hun vil lire av seg en forklaring, men Winston avbryter henne og opplyser at statsministeren heter Nordli og er kompis med Jamaicas Michael Manley, og at Nordli ikke kan engelsk, for han var her for noen måneder siden, og da måtte de oversette alt han sa i radioen.
–Du må kule ned tempoet ditt, sier de. –Du kommer til å dø hvis du holder på sånn. Du må komme inn i rytmen. Rytmen! Den du hører. Se, folk beveger seg etter rytmen her. Reggaerytmen.
Pinlig. Her har hun reist halve jorda rundt for å oppsøke Reggaeland og så klarer hun ikke å oppfatte første bud. Hun forteller dem det. De slår seg på lårene av latter.
–Hun er en sista, sier Winston til den andre. –En søster fra Norge. Sterkt, hva?
–Staaaaaar! Staaaaaaaaaar! Staaaaaaaaaaaaaaaaar!
Det lyder som klagende ulvehyl, og så er det bare ettermiddagsavisa som annonseres av smågutter som vandrer omkring med digre bunker av Star på hodet.
De åler seg mellom fortausforretningene hvor tykke damer sitter bak hauger av appelsiner, ackee og bananer, og vogner med såpe, sytråd og sigaretter.
På torget står trallene fulle av vannkokosnøtter og sukkerrør. Mellom bussene som har hopet seg opp på endestasjonen springer andre smågutter – kan det være flere av dem nå? – med tilbud om Sky Juice og Kisko – saftis til svette passasjerer.
Victoria Park.
THE GHETTO PART 1
In her attempt to make the people at the Kingston tourist office show her Downtown on her city map, she discovers that race and class barriers makes it unthinkable for a foreigner to venture down to Victoria Park.
Ranking Trevor: Rub-a-dub style, single, 1978. Produced by L. McKenzie.
I chose this sound to be presented here for two reasons: One, it was
played everywhere in the spring 1978 when I came to Jamaica, it was the
absolute frenzy for a week or two (a typical length of time for a reggae
sound to be No 1 at the time). Two, it gives you a very good idea of what
rub-a-dub is all about. Maybe not the world's most rich and sophisticated
reggae sound. But a hell of a beat to be enjoyed in the boiling sun.