Reggaeboka

FORRIGE KAPITTEL (BACK)

Reggae forts.

Musikk er en dimensjon i livet, for de fleste en forutsetning. Den er til stede, overalt. Men ikke alltid levende. Var først radioen og platespilleren kommet til verden, ble de en ny kilde til enda oftere å nyte musikken, og enda kresnere å velge den ut. For dem som hadde råd. Plater var vanskelige å få tak i, og uoverkommelige for de fleste i pris når de først dukket opp.
            Ut fra denne hårde virkelighet oppstod en ny yrkesgruppe, og en ny bransje: Sound systems og The sound systems man.

Mennene bak sound-systemene var gjerne platesjappeinnehavere, som skaffet seg en lastebil og de største høyttalerne de kunne finne, og kjørte omkring og plasserte bilen i en velegnet bakgård i nærheten av folketrafikken en lørdagskveld.
            I begynnelsen av 60-årene var sound-systemene allerede blitt en like bunnsolid del av gatelivet som politipatruljene og slåsskampene, og konkurransen var knivskarp. Massene gikk etter lyden, og lå to sound-systemer for nær hverandre en lørdagskveld, kunne rivaliseringen utløses i knuste tenner, brukne bein og innbringelser på nærmeste politistasjon.

Men plutselig stoppet den jevne tilstrømmingen av R&B-musikk fra USA. Musikken bare forsvant, uten at noen kunne si hvorfor. Det nye som kom, falt ikke i smak. Man måtte begynne å grave i egne brønner, og det i et samfunn så infisert av andre kulturer at det knapt var brønner igjen å grave i.
            Men man kjører med det man har, og Jamaicas gatefolk visste utmerket godt hva de ville ha – de gikk fortsatt etter lyden. Sound-system-mennene måtte bli produsenter. De hyret gategutter med gitarer og ambisjoner, leide et spinkelt to-spors innspillingskott, holdt seg for ørene og satte i gang.
            Syntesen av mento, rhythm & blues, nedarvet kroppsfølelse og massenes ønsker ble i første omgang ska. Det var det navnet den nye musikken fikk. Det påstås av navnet kom av den lyden gitaren gjør når du slår på den: Ska, ska, ska, ska ...
            Noen av de sjofle gateguttene het Desmond Dekker, Jimmy Cliff, the Maytals, the Wailers ...
            Så var det at noen fant på å utgi enkelte av disse platene i England... Ei lita svart jente – Millie Small – lå plutselig på verdenstoppen i ukevis med ”My Boy Lollipop”. Og Desmond Dekker sugde seg inn i europeernes bevissthet med ”Israelites”.

            Mindreverdskompleksene var overvunnet. Ska hadde passert barrierene.

NEXT

 

 

Summary in English

REGGAE
PART 3

... And then, in the early 60’s, Ska. A new industry made its entry on the Jamaican entertainment scene: The Sound Systems. And a new profession: The Sound System Man.

NEXT

Startpage

What is this?

 

 

I ROY  Crusus Time

The Pioneers: Long shot kick the bucket. From the LP "The King Kong
Compilation", Island Records, 1981. Produced by Leslie Kong.
    An important vocal trio from the late 60's, the Pioneers made it to the
UK charts in 1969 with this one. The song's title refers to a Jamaican race
horse, Long Shot, that died during a race in 1969.

NEXT